Noticias

Madrid se blinda ante el rebrote del coronavirus y la pelea política llega a los tribunales

 < i m g   s r c = " h t t p s : / / i m a g e s . c l a r i n . c o m / 2 0 2 0 / 1 0 / 0 2 / o S k Y k A 7 C J _ 6 0 0 x 3 3 8 _ _ 1 . j p g "   / > < b r > 
 L a   c i u d a d   d e   M a d r i d ,   l a   m á s   g o l p e a d a   d e   E s p a ñ a   p o r   u n a   s e g u n d a   o l a   d e   c o r o n a v i r u s ,   e n t r a b a   e s t e   v i e r n e s   e n   u n   e n c i e r r o   p a r c i a l ,   c u m p l i e n d o   c o n   u n a   o r d e n   d e l   g o b i e r n o   n a c i o n a l   p a r a   c o n t e n e r   e l   v i r u s .   P e r o   l a s   a u t o r i d a d e s   l o c a l e s   r e c h a z a n   l a s   r e s t r i c c i o n e s   y   p r o m e t e n   p e l e a r   e n   l a   J u s t i c i a . L a s   m e d i d a s   q u e   p r o h í b e n   t o d o s   l o s   v i a j e s   e s e n c i a l e s   d e s d e   y   h a c i a   l a   c a p i t a l   y   n u e v e   d e   s u s   s u b u r b i o s   – c u b r i e n d o   a   u n o s   4 , 8   m i l l o n e s   d e   p e r s o n a s –   e n t r a n   e n   v i g e n c i a   a   l a s   1 0   d e   l a   n o c h e ,   h o r a   l o c a l . E l   p r e s i d e n t e   d e l   g o b i e r n o   e s p a ñ o l ,   e l   s o c i a l i s t a   P e d r o   S á n c h e z ,   a r g u m e n t ó   q u e   e r a   u n a   n e c e s i d a d   » c r í t i c a »   d a r   l o s   n u e v o s   p a s o s   e n   e l   m a y o r   f o c o   d e   i n f e c c i o n e s   e n   E u r o p a ,   p e r o   l a s   a u t o r i d a d e s   d e   M a d r i d ,   c u y o   g o b i e r n o   r e g i o n a l   e s   c o n t r o l a d o   p o r   e l   d e r e c h i s t a   P a r t i d o   P o p u l a r ,   r e c h a z a r o n   l a   o r d e n ,   d i c i e n d o   q u e   c r e a r í a   c a o s   y   d a ñ a r í a   m á s   l a   e c o n o m í a . P o r   e s o   p r e s e n t a r o n   u n a   a p e l a c i ó n   a n t e   l a   C o r t e   N a c i o n a l   c o n t r a   l a s   n u e v a s   m e d i d a s . B a j o   l a   n u e v a   o r d e n ,   l o s   v i a j e r o s   n e c e s i t a r á n   d e m o s t r a r   q u e   v a n   o   v i e n e n   d e l   t r a b a j o ,   e l   m é d i c o   o   r e a l i z a n   g e s t i o n e s   a d m i n i s t r a t i v a s   o   l e g a l e s   p a r a   p o d e r   d e j a r   M a d r i d   o   e l   s u b u r b i o   d o n d e   v i v e n . 
 
 
 
 
 
 E l   p r e s i d e n t e   d e l   g o b i e r n o   e s p a ñ o l ,   P e d r o   S á n c h e z ,   a r g u m e n t ó   q u e   e l   r e b r o t e   d e l   c o r o n a v i r u s   e n   M a d r i d   e s   u n a   s i t u a c i ó n   » g r a v e » .   F o t o :   D P A 
 
 
 
 
 L o s   r e s t a u r a n t e s   d e b e r á n   c e r r a r   a   l a s   1 1   d e   l a   n o c h e   y   l a s   t i e n d a s   a   l a s   1 0 ,   c o n   r e s t r i c c i o n e s   d e   p e r m i t i r   s ó l o   e l   5 0 %   d e   s u   c a p a c i d a d . M e d i d a s   s i m i l a r e s   s e   a p l i c a n   y a   a   m á s   d e   u n   m i l l ó n   d e   r e s i d e n t e s   y   l a   r e g i ó n   h a   l i m i t a d o   l a s   r e u n i o n e s   s o c i a l e s   a   u n   m á x i m o   d e   s e i s   p e r s o n a s . E n   s u   a p e l a c i ó n ,   l a   c i u d a d   d e   M a d r i d   a r g u m e n t a   q u e   l a s   r e s t r i c c i o n e s   v i o l a n   l a s   r e g l a s   d e   a u t o n o m í a   d e   l a   r e g i ó n . 
 
 
 
 
 
 U n   c a r t e l   q u e   i n d i c a   » C o v i d ,   s a l i d a » ,   e n   e l   c e n t r o   d e   M a d r i d ,   l a   c i u d a d   m á s   g o l p e a d a   d e   E s p a ñ a   p o r   e l   c o r o n a v i r u s .   F o t o :   B L O O M B E R G 
 
 
 
 
 M a d r i d   e n c a b e z a   e l   r e s u r g i m i e n t o   d e l   v i r u s   e n   E s p a ñ a ,   q u e   t i e n e   e l   m a y o r   t o t a l   d e   c a s o s   e n   E u r o p a :   7 7 0 . 0 0 0   d e s d e   e l   i n i c i o   d e   l a   p a n d e m i a . E l   g o b i e r n o   c e n t r a l   y   1 2   d e   l a s   1 7   r e g i o n e s   e s p a ñ o l a s   a c o r d a r o n   e l   m i é r c o l e s   p a s a d o   e n d u r e c e r   l a s   l i m i t a c i o n e s   d e   m o v i l i d a d   e n   t o d o s   l o s   m u n i c i p i o s   d e   m á s   d e   c i e n   m i l   h a b i t a n t e s   c o n   a l   m e n o s   5 0 0   c a s o s   n u e v o s   d e   c o r o n a v i r u s   p o r   1 0 0 . 0 0 0   p e r s o n a s ,   m á s   d e   u n   1 0 %   d e   p o s i t i v o s   e n   p r u e b a s   P C R   y   u n a   t a s a   d e   p a c i e n t e s   d e   c o v i d – 1 9   e n   u n i d a d e s   c u i d a d o s   i n t e n s i v o s   ( u c i s )   s u p e r i o r   a l   3 5 %   d e   s u   c a p a c i d a d   t o t a l   d e   c a m a s . E s t a s   c i r c u n s t a n c i a s   s e   d a n ,   p o r   a h o r a ,   e n   l a   c a p i t a l   y   o t r o s   n u e v e   g r a n d e s   m u n i c i p i o s   d e   l a   r e g i ó n   d e   M a d r i d ,   q u e   s u m a n , 7 8   m i l l o n e s   d e   h a b i t a n t e s . P r i m e r a   e n   c o n t a g i o s E s p a ñ a   s u m ó   e s t e   v i e r n e s   1 1 . 3 2 5   n u e v o s   c o n t a g i o s   d e   c o r o n a v i r u s ,   3 . 7 2 2   n o t i f i c a d o s   e n   l a s   ú l t i m a s   2 4   h o r a s ,   s e g ú n   l o s   d a t o s   p u b l i c a d o s   p o r   e l   M i n i s t e r i o   d e   S a n i d a d ,   c o n   l o   q u e   e l   t o t a l   d e   i n f e c c i o n e s   d e s d e   e l   i n i c i o   d e   l a   p a n d e m i a   s e   e l e v a   a   7 8 9 . 9 3 2 ,   y   e l   d e   m u e r t e s   a   3 2 . 0 8 6 ,   c o n   1 1 3   f a l l e c i d o s   m á s . M a d r i d   s i g u e   s i e n d o   l a   c o m u n i d a d   a u t ó n o m a   e s p a ñ o l a   c o n   m a y o r   n ú m e r o   d e   n u e v o s   c o n t a g i o s ,   c o n   2 . 5 3 6   r e s p e c t o   a   l a   c i f r a   t o t a l   n o t i f i c a d a   e l   j u e v e s .   S i n   e m b a r g o ,   h a   p a s a d o   d e   a c u m u l a r   e l   3 4 %   d e   l o s   n u e v o s   p o s i t i v o s   a n o t a d o s   e n   E s p a ñ a   e l   j u e v e s   a   s i t u a r s e   e n   e l   2 2 %   e s t e   v i e r n e s ,   d e   a c u e r d o   a   l o s   d a t o s   d e l   M i n i s t e r i o . I n d i g n a c i ó n   d e l   g o b i e r n o   m a d r i l e ñ o L a s   a u t o r i d a d e s   d e   l a   c a p i t a l   c o n s i d e r a n   q u e   e l   a c u e r d o   p a r a   i m p o n e r   n u e v a s   r e s t r i c c i o n e s   c a r e c e   d e l   c o n s e n s o   » l e g a l m e n t e   n e c e s a r i o »   y ,   p o r   t a n t o ,   d e   v a l i d e z   j u r í d i c a ,   y a   q u e   h u b o   c i n c o   r e g i o n e s   q u e   r e c h a z a r o n   e s a s   n o r m a s ,   i n c l u i d a   M a d r i d . E l   g o b i e r n o   r e g i o n a l   d e   M a d r i d ,   f o r m a d o   p o r   c o n s e r v a d o r e s   y   l i b e r a l e s ,   a r g u m e n t a   q u e   e s   l a   a d m i n i s t r a c i ó n   s a n i t a r i a   c o m p e t e n t e   e n   e s t e   c a s o   y   q u e   r e s t r i n g i r   l a   m o v i l i d a d   s u p o n d r á   u n   g r a v e   p e r j u i c i o   p a r a   l a   e c o n o m í a ,   y a   m u y   d a ñ a d a   p o r   l o s   e f e c t o s   d e   l a   p a n d e m i a . T a m b i é n   c r e e   q u e   e s a s   l i m i t a c i o n e s   s o n   m á s   p r o p i a s   d e l   e s t a d o   d e   a l a r m a ,   u n a   f i g u r a   c o n s t i t u c i o n a l   q u e   d e b e   d e c l a r a r   e l   C o n s e j o   d e   M i n i s t r o s   y   q u e   y a   e s t u v o   v i g e n t e   e n t r e   m e d i a d o s   d e   m a r z o   y   d e   j u n i o   p a s a d o   e n   t o d a   E s p a ñ a ,   d u r a n t e   l o   m á s   d u r o   d e   l a   e p i d e m i a ,   c o n   p r ó r r o g a s   s u c e s i v a s   a v a l a d a s   p o r   e l   P a r l a m e n t o . 
 
 & n b s p ; 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 & n b s p ; 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 F u e n t e :   E F E   y   A P C B 
 
 
 
 
 T E M A S   Q U E   A P A R E C E N   E N   E S T A   N O T A