Noticias

La Iglesia católica llama a un diálogo para restaurar la paz en Bolivia

 < i m g   s r c = " h t t p s : / / i m a g e s . c l a r i n . c o m / 2 0 1 9 / 1 1 / 1 8 / H V 7 q w a Z B _ 6 0 0 x 3 3 8 _ _ 1 . j p g "   / > < b r > 
 L a   I g l e s i a   c a t ó l i c a   d e   B o l i v i a   ​ l l a m ó   e s t e   l u n e s   a l   g o b i e r n o   i n t e r i n o ,   a   t o d o s   l o s   p a r t i d o s   p o l í t i c o s   y   a   l a   s o c i e d a d   c i v i l   a   u n   » d i á l o g o »   p a r a   p o n e r   f i n   a   u n a   c r i s i s   e n   l a   q u e   e s t á   i n m e r s o   e l   p a í s   y   q u e   s e   t o r n ó   m á s   v i o l e n t a   t r a s   l a   r e n u n c i a   d e   E v o   M o r a l e s ,   p r e s i o n a d o   p o r   l a   o p o s i c i ó n   y   l a s   f u e r z a s   a r m a d a s . L o s   o b i s p o s   b o l i v i a n o s ,   e n   c o o r d i n a c i ó n   c o n   l a   U n i ó n   E u r o p e a   y   N a c i o n e s   U n i d a s ​ ,   l l a m a r o n   a   u n   d i á l o g o   e s t e   m i s m o   l u n e s   p a r a   » p a c i f i c a r   e l   p a í s ,   y   c o n s e n s u a r   l a s   c o n d i c i o n e s   d e   u n a s   n u e v a s   e l e c c i o n e s   g e n e r a l e s   y   l o s   v o c a l e s   p a r a   u n   n u e v o   T r i b u n a l   S u p r e m o   E l e c t o r a l » ,   m i e n t r a s   l a s   p r o t e s t a s   n o   c e s a b a n   e n   e l   p a í s   c o n t r a   e l   g o b i e r n o   i n t e r i n o . 
 
 » E l   d i á l o g o   e s   e l   c a m i n o   a p r o p i a d o   p a r a   s u p e r a r   l a s   d i f e r e n c i a s   e n t r e   b o l i v i a n o s » ,   d i j o   e l   s e c r e t a r i o   g e n e r a l   d e   l a   C o n f e r e n c i a   E p i s c o p a l   B o l i v i a n a ,   A u r e l i o   P e s o a ,   e n   c o n f e r e n c i a   d e   p r e n s a .   » C e l e b r a r   e l e c c i o n e s   t r a n s p a r e n t e s   e s   e l   m e j o r   c a m i n o   p a r a   s u p e r a r   l a s   d i f e r e n c i a s » ,   a g r e g ó . A l   m i s m o   t i e m p o ,   P e s o a   l l a m ó   a   l o s   m e d i o s   d e   c o m u n i c a c i ó n   y   » l í d e r e s   d e   o p i n i ó n »   a   » b a j a r   e l   t o n o   d e   l a s   d e c l a r a c i o n e s   p ú b l i c a s   p a r a   f a c i l i t a r   e l   d i á l o g o   y   e l   e n t e n d i m i e n t o   e n t r e   t o d o s » . 
 
 
 
 
 
 E l   o b i s p o   A u r e l i o   P e s o a ,   s e c r e t a r i o   g e n e r a l   d e   l a   C o n f e r e n c i a   E p i s c o p a l   d e   B o l i v i a ,   l l a m ó   a l   d i á l o g o .   / A F P 
 
 
 
 
 » D i o s   b e n d i g a   y   a y u d e   a   t o d o s ,   e s p e c i a l m e n t e   a   l o s   l í d e r e s   p o l í t i c o s   y   s o c i a l e s ,   p a r a   c u m p l i r   l a   r e s p o n s a b i l i d a d   p e r s o n a l   e   h i s t ó r i c a   q u e   t i e n e n   e n   l a   p a c i f i c a c i ó n   d e l   p a í s ,   c o n c l u y ó . L o s   o b i s p o s   p r o p i c i a r o n   a c e r c a m i e n t o s   d e s d e   l a   s e m a n a   p a s a d a   e n t r e   e l   g o b i e r n o   i n t e r i n o   d e   l a   d e r e c h i s t a   J e a n i n e   Á ñ e z   y   s e c t o r e s   a f i n e s   a   M o r a l e s ,   q u i e n   r e n u n c i ó   e l   d o m i n g o   1 0   d e   n o v i e m b r e   y   s e   a s i l ó   e n   M é x i c o   l u e g o   d e   q u e   r e c r u d e c i e r a n   l a s   p r o t e s t a s   q u e   d e n u n c i a b a n   u n   f r a u d e   e l e c t o r a l   e n   l o s   c o m i c i o s   d e l   p a s a d o   2 0   d e   o c t u b r e . 
 
 
 
 
 
 M a r c h a s   a   f a v o r   d e   E v o   M o r a l e s   e n   L a   P a z ,   e s t e   l u n e s .   / A F P 
 
 
 
 
 T a m b i é n   J e a n   A r n a u l t ,   e n v i a d o   d e l   s e c r e t a r i o   g e n e r a l   d e   l a   O N U ,   y   u n   d e l e g a d o   d e   l a   U n i ó n   E u r o p e a   s e   h a n   r e u n i d o   e n   l o s   ú l t i m o s   d í a s   c o n   e l   g o b i e r n o   d e   Á ñ e z   y   o r g a n i z a c i o n e s   s o c i a l e s   e n   u n   i n t e n t o   d e   r e s t a u r a r   l a   p a z . D e n u n c i a s   d e   a m e n a z a s E n   t a n t o ,   e n   m e d i o   d e   u n   c l i m a   t o d a v í a   c r i s p a d o ,   e l   m i n i s t r o   d e   G o b i e r n o   ( i n t e r i o r ) ,   A r t u r o   M u r i l l o ,   d e n u n c i ó ,   s i n   a p o r t a r   p r u e b a s ,   q u e   » u n   g r u p o   c r i m i n a l   q u i e r e   a t e n t a r   c o n t r a   l a   p r e s i d e n t a »   Á ñ e z ,   q u i e n ,   d i j o ,   t u v o   q u e   s u s p e n d e r   u n   v i a j e   a l   i n t e r i o r   d e l   p a í s :   » E s t á   e n   p e l i g r o   s u   v i d a » ,   a s e g u r ó .   » H a y   g e n t e ,   p o r   s u p u e s t o ,   v e n e z o l a n a ,   c u b a n a ,   c o l o m b i a n a   m e t i d a   e n   e s t o ,   e s t á   e l   n a r c o t r á f i c o   p o r   d e t r á s » ,   a g r e g ó   e l   f u n c i o n a r i o . 
 
 & n b s p ; 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A   s u   v e z ,   l a   m i n i s t r a   d e   C o m u n i c a c i ó n ,   R o x a n a   L i z á r r a g a ,   a c u s ó   e s t e   l u n e s   a l   e x   p r e s i d e n t e   M o r a l e s   d e   t r a t a r   d e   p r o v o c a r   c o n f r o n t a c i o n e s   e n t r e   b o l i v i a n o s .   » L o   q u e   e s t á   c a u s a n d o   e s   u n a   c o n v u l s i ó n .   N o   e s   e l   p a c i f i c a d o r   ( . . ) ,   n o s   e s t á   c h a n t a j e a n d o » ,   d e c l a r ó . V e c i n o s   d e   E l   A l t o   l l a m a r o n   e n   t a n t o   a   c e r c a r   d e s d e   e s t e   l u n e s   l a   c i u d a d   v e c i n a   d e   L a   P a z ,   c a p i t a l   a d m i n i s t r a t i v a   d e l   p a í s ,   p a r a   f o r z a r   » l a   r e n u n c i a   i n m e d i a t a »   d e   Á ñ e z . F u e n t e :   A F P   y   D P A 
 
 T E M A S   Q U E   A P A R E C E N   E N   E S T A   N O T A