Noticias

Un comediante que promete «romper el sistema», muy cerca de llegar al poder en Ucrania – 20/04/2019

 < i m g   s r c = " h t t p s : / / i m a g e s . c l a r i n . c o m / 2 0 1 9 / 0 4 / 2 0 / E a p R H n b N C _ 6 0 0 x 3 3 8 _ _ 1 . j p g "   / > < b r > 
                                         U c r a n i a   s e   p r e p a r a b a   e s t e   s á b a d o   p a r a   l a   p o s i b l e   v i c t o r i a   d e l   c o m e d i a n t e   y   n o v a t o   e n   p o l í t i c a   V o l o d i m i r   Z e l e n s k i   e n   l a s   e l e c c i o n e s   p r e s i d e n c i a l e s   d e   h o y ,   u n   s a l t o   a   l o   d e s c o n o c i d o   p a r a   e s t e   p a í s   e n   g u e r r a   a   l a s   p u e r t a s   d e   l a   U n i ó n   E u r o p e a . Z e l e n s k i ,   d e   4 1   a ñ o s ,   g r a n   v e n c e d o r   d e   l a   p r i m e r a   v u e l t a ,   e l   3 1   d e   m a r z o ,   e n c a b e z a   l o s   s o n d e o s   c o n   u n   7 0 %   e n   i n t e n c i ó n   d e   v o t o   p a r a   e l   b a l o t a j e   q u e   l e   d i s p u t a r á   e s t e   d o m i n g o   a l   p r e s i d e n t e   P e t r o   P o r o s h e n k o ,   d e   5 3   a ñ o s . 
         & n b s p ; 
         
                         
                                 & n b s p ;     |     & n b s p ; 
                                 
                                         & n b s p ; 
                                 
                                 
                         
                 
         
 
 E l   d e b a t e   o r g a n i z a d o   e l   v i e r n e s   p o r   l a   n o c h e   t a m p o c o   c a m b i ó   l a s   p e r c e p c i o n e s   d e   l o s   v o t a n t e s ,   y   f u e   m á s   u n   i n t e r c a m b i o   d e   i n s u l t o s   q u e   l a   d i s c u s i ó n   q u e   e s p e r a b a   m a n t e n e r   e l   a c t u a l   p r e s i d e n t e   p a r a   p o n e r   e n   e v i d e n c i a   l a   f a l t a   d e   e x p e r i e n c i a   d e   s u   r i v a l . E l   a c t o r   c ó m i c o   p r o m e t i ó   » r o m p e r   e l   s i s t e m a ”   e n   e l   e s p e c t a c u l a r   c a r a   a   c a r a   c o n   P o r o s h e n k o ,   e n   e l   e s t a d i o   o l í m p i c o   d e   K i e v .   E l   a c t o r ,   n o v a t o   e n   l a   p o l í t i c a   p e r o   s h o w m a n   p r o f e s i o n a l ,   y   e l   a c t u a l   j e f e   d e   E s t a d o ,   d i s c u t i e r o n   a n t e   l o s   a p l a u s o s   y   l o s   a b u c h e o s   d e   m i l e s   d e   p e r s o n a s . “ E s t o y   c o n v e n c i d o   d e   q u e   p o d r e m o s   r o m p e r   e l   s i s t e m a ,   c o n   g e n t e   c o r r e c t a ,   c o n   o t r a   m e n t a l i d a d ,   u n a   m e n t a l i d a d   d e l   s i g l o   X X I ” ,   c o n c l u y ó   Z e l e n s k i   a l   c a b o   d e   u n a   h o r a   d e   d e b a t e .   “ E l   p r o b l e m a ,   y a   n o   e s   q u e   e s t é   r o d e a d o s   d e   c o r r u p t o s   ( . . . )   s i n o   q u e   n o s   h a y a   r o b a d o   c i n c o   a ñ o s ” . E s t e   d e b a t e   e r a   m u y   e s p e r a d o ,   e n   p a r t i c u l a r   p a r a   c o n o c e r   a   Z e l e n s k i ,   q u e   h i z o   c a m p a ñ a   c a s i   e x c l u s i v a m e n t e   e n   l a s   r e d e s   s o c i a l e s .   E l   c ó m i c o ,   c o n   2 0   a ñ o s   d e   e x p e r i e n c i a   e n   l a s   t a b l a s ,   m u l t i p l i c ó   l a s   f r a s e s   f u e r t e s   y   s e   p r e s e n t ó   c o m o   a l g u i e n   “ s i m p l e ”   f r e n t e   a l   “ p r e s i d e n t e   m á s   r i c o ”   d e   l a   h i s t o r i a   d e   U c r a n i a . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 “ N o   s e   p u e d e   j u g a r   c o n   e l   p a í s ” ,   r e p l i c ó   P o r o s h e n k o ,   q u e   d e s d e   e l   i n i c i o   d e l   d e b a t e   d e n u n c i ó   “ l a   i n c o m p e t e n c i a   t o t a l ”   d e   s u   r i v a l .   “ U n   a c t o r   s i n   e x p e r i e n c i a   n o   p u e d e   l i d e r a r   u n a   g u e r r a   c o n t r a   e l   a g r e s o r   r u s o ” ,   d i j o .   K i e v   y   l a s   p o t e n c i a s   o c c i d e n t a l e s   a c u s a n   a   M o s c ú   d e   a p o y a r   m i l i t a r m e n t e   a   l o s   s e p a r a t i s t a s   p r o r r u s o s   q u e   c o n t r o l a n   p a r t e   d e l   e s t e   d e   U c r a n i a . E l   d e b a t e   e r a   l a   ú l t i m a   o p o r t u n i d a d   d e   P o r o s h e n k o   d e   r e d u c i r   l a   d i s t a n c i a   c o n   s u   r i v a l .   D e s d e   q u e   e m p e z ó   l a   c a m p a ñ a ,   e l   p r e s i d e n t e   s e   p r e s e n t a   c o m o   l a   ú n i c a   b a r r e r a   f r e n t e   a   l a   R u s i a   d e   V l a d i m i r   P u t i n ,   e   i n s i s t i ó   e n   e s t o s   d í a s   e n   l o s   r i e s g o s   d e   u n   s a l t o   h a c i a   l o   d e s c o n o c i d o   p a r a   e l   p a í s   q u e   e n f r e n t a   s u   p e o r   c r i s i s   d e s d e   l a   i n d e p e n d e n c i a   e n   1 9 9 1 . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 P o r o s h e n k o   l l e g ó   a l   g o b i e r n o   a   m e d i a d o s   d e   2 0 1 4 ,   l u e g o   d e   l a s   m a n i f e s t a c i o n e s   p r o – o c c i d e n t a l e s ,   l a   a n e x i ó n   d e   C r i m e a   p o r   R u s i a   y   c o n   l a   g u e r r a   e n   e l   e s t e   d e l   p a í s   c o m e n z a d a .   E l   c o n f l i c t o   d e j ó   u n o s   1 3 . 0 0 0   m u e r t o s   y ,   a u n q u e   l o s   a c u e r d o s   d e   p a z   d e   2 0 1 5   p e r m i t i e r o n   b a j a r   l a   t e n s i ó n ,   t o d a v í a   h a y   c o m b a t e s   a   d i a r i o . E l   p r e s i d e n t e   s a l i e n t e   t i e n e   a   f a v o r   h a b e r   l o g r a d o   e l   a p o y o   d e   l o s   p a í s e s   o c c i d e n t a l e s ,   l a   r e c u p e r a c i ó n   d e l   e j é r c i t o   y   h a b e r   e v i t a d o   l a   q u i e b r a   d e l   p a í s ,   u n o   d e   l o s   m á s   p o b r e s   d e   E u r o p a .   P e r o   n i n g ú n   a l t o   r e s p o n s a b l e   f u e   c o n d e n a d o   p o r   c o r r u p c i ó n   y   e l   c o n f l i c t o   e n   e l   e s t e   n o   t e r m i n a . E x c e p t u a n d o   l a   p r o m e s a   d e   m a n t e n e r   u n a   p o s i c i ó n   p r o – o c c i d e n t a l ,   e l   p r o g r a m a   d e   Z e l e n s k i   e s   p o c o   c l a r o ,   p e s e   a   q u e   e n   l o s   ú l t i m o s   d í a s   i n t e n t ó   r e f o r z a r   s u   c r e d i b i l i d a d   c o n   c o n s e j e r o s   e s p e c i a l i z a d o s .   “ S o b r e   l a   g u e r r a ,   h a r e m o s   t o d o   p a r a   t e r m i n a r l a ” ,   a s e g u r ó   e l   c ó m i c o .   s i n   d a r   d e t a l l e s .   F u e n t e :   a g e n c i a s