Noticias

Para promover la «unidad familiar» en Semana Santa, Nicaragua excarcela a 636 presos acusados de delitos menores – 16/04/2019

 < i m g   s r c = " h t t p s : / / i m a g e s . c l a r i n . c o m / 2 0 1 9 / 0 4 / 1 6 / k F h D o q c B m _ 6 0 0 x 3 3 8 _ _ 1 . j p g "   / > < b r > 
                                         E l   g o b i e r n o   d e   N i c a r a g u a   a n u n c i ó   e s t e   m a r t e s   l a   e x c a r c e l a c i ó n   d e   6 3 6   r e o s   » c o m u n e s » ,   q u i e n e s   q u e d a r o n   e n   a r r e s t o   d o m i c i l i a r i o ,   e n t r e   l o s   q u e   f i g u r a n   3 6   d e   l o s   c i e n t o s   d e   o p o s i t o r e s   d e t e n i d o s   p o r   p a r t i c i p a r   e n   l a s   p r o t e s t a s   a n t i g u b e r n a m e n t a l e s . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 
         & n b s p ; 
         
                         
                                 & n b s p ;     |     & n b s p ; 
                                 
                                         & n b s p ; 
                                 
                                 
                         
                 
         
 
 » E n   o c a s i ó n   d e   S e m a n a   S a n t a ,   y   p r o m o v i e n d o   l a   u n i d a d   f a m i l i a r ,   6 3 6   p e r s o n a s   p r e s a s   r e c l u i d a s   e n   l o s   d i s t i n t o s   e s t a b l e c i m i e n t o s   p e n i t e n c i a r i o s   ( . . . )   s e r á n   b e n e f i c i a d a s   c o n   e l   r é g i m e n   d e   c o n v i v e n c i a   e n   f a m i l i a » ,   i n d i c ó   e l   M i n i s t e r i o   d e   G o b e r n a c i ó n   e n   u n   c o m u n i c a d o . E s t a   m o d a l i d a d   p e r m i t e   a   l o s   p r i s i o n e r o s   c o n   p e n a s   m e n o r e s   c o n c l u i r   s u   c o n d e n a   d e   a r r e s t o   e n   s u s   c a s a s . 
                                         
                 L o s   6 3 6   r e c l u s o s   f u e r o n   b e n e f i c i a d o s   c o n   u n   r é g i m e n   d e   c o n v i v e n c i a   e n   f a m i l i a   y   p o d r á n   c o n c l u i r   l a s   c o n d e n a s   e n   s u s   c a s a s .   / M a y n o r   V a l e n z u e l a   /   A F P / 
                 
 
 H o r a s   d e s p u é s   d e l   a n u n c i o ,   l a   c a n c i l l e r í a   i n f o r m ó   q u e   e n   l a   l i s t a   » s e   i n c l u y ó   a   3 6   p e r s o n a s   d e t e n i d a s »   e n   e l   m a r c o   d e   l a s   p r o t e s t a s   i n i c i a d a s   h a c e   u n   a ñ o   c o n t r a   e l   g o b i e r n o   d e   D a n i e l   O r t e g a . D i j o   q u e   l o s   3 6   o p o s i t o r e s   a p a r e c e n   e n   l a   l i s t a   q u e   l a   C o m i s i ó n   I n t e r a m e r i c a n a   d e   D e r e c h o s   H u m a n o s   e n v i ó   a   l a   c a n c i l l e r í a   e n   m a r z o . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 E n t r e   l o s   e x c a r c e l a d o s   n o   s e   e n c u e n t r a n   s i n   e m b a r g o   n i n g u n o   d e   l o s   d i r i g e n t e s   o p o s i t o r e s   y   e s t u d i a n t i l e s   q u e   e n c a b e z a r o n   l a s   p r o t e s t a s ,   n i   l o s   d o s   p e r i o d i s t a s ,   M i g u e l   M o r a   y   L u c í a   P i n e d a ,   d e t e n i d o s   p o r   i n f o r m a r   s o b r e   l a s   p r o t e s t a s . L a   M e s a   d e   C o r r o b o r a c i ó n   d e   P r e s o s   P o l í t i c o s   d e   l a   o p o s i c i ó n   h a b í a   d i c h o   p r e v i a m e n t e   q u e   l a   l i s t a   i n c l u í a   a   1 8   o p o s i t o r e s . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 » E l   g o b i e r n o   e s t á   j u g a d o ,   e s t á   h a c i e n d o   t r a m p a » ,   d i j o   a   l a   A F P   L y l l i a m   R u i z ,   m i e m b r o   d e l   C o m i t é   P r o   L i b e r a c i ó n   d e   P r e s o s   P o l í t i c o s   ( C P L P P ) ,   s o b r e   l a   d e c i s i ó n   d e l   e j e c u t i v o   d e   i n c l u i r   o p o s i t o r e s   e n   l a s   l i s t a s   d e   p r e s o s   c o m u n e s . L a   o p o s i c i ó n   c a l c u l a   q u e   c e r c a   d e   8 0 0   p e r s o n a s   e s t á n   d e t e n i d a s   p o r   p a r t i c i p a r   e n   l a s   p r o t e s t a s   c o n t r a   e l   g o b i e r n o   d e   O r t e g a ,   m i e n t r a s   q u e   l a s   a u t o r i d a d e s   s o l o   r e c o n o c e n   a   3 5 0 . 
                                         
                 E n t r e   d i c i e m b r e   d e   2 0 1 8   y   f e b r e r o   d e   2 0 1 9   e l   g o b i e r n o   n i c a r a g ü e n s e   e f e c t u ó   d o s   e x c a r c e l a c i o n e s   d e   r e o s   q u e   b e n e f i c i a r o n   a   u n   t o t a l   d e   2 . 9 0 8   p e r s o n a s .   / M a y n o r   V a l e n z u e l a   /   A F P / 
                 
 
 E l   C o m i t é   I n t e r n a c i o n a l   d e   l a   C r u z   R o j a   ( C I C R )   t r a b a j a   c o n   l a s   p a r t e s   p a r a   c o n s e n s u a r   e l   n ú m e r o   d e   o p o s i t o r e s   p r e s o s . E l   g o b i e r n o   d e   O r t e g a   s e   c o m p r o m e t i ó   e n   m a r z o   a   l i b e r a r   a   » t o d o s »   l o s   m a n i f e s t a n t e s   e n   l a s   n e g o c i a c i o n e s   q u e   m a n t i e n e   c o n   l a   o p o s i c i ó n ,   p e r o   h a s t a   l a   f e c h a   s o l o   h a   e n v i a d o   a   2 3 6   a   a r r e s t o   d o m i c i l i a r i o . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 » E l   g o b i e r n o   n o   a v a n z a   e n   l a   l i b e r a c i ó n   d e   m á s   p r e s o s   p o l í t i c o s   c o m o   s e   h a   o b l i g a d o »   e n   e l   d i á l o g o ,   r e c l a m ó   l a   o p o s i t o r a   A l i a n z a   C í v i c a   p o r   l a   J u s t i c i a   y   D e m o c r a c i a   ( A C J D )   e n   u n   c o m u n i c a d o . L a   v e r d a d   e s   q u e   » e l   g o b i e r n o   n o   t i e n e   v o l u n t a d   d e   s a c a r »   a   l o s   o p o s i t o r e s   d e   l a   c á r c e l ,   d e c l a r ó   a   A F P   S a r a   O p o r t a ,   m i e m b r o   d e l   C P L P P . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 C a l i f i c ó   c o m o   » u n a   b u r l a »   q u e   e l   g o b i e r n o   e x c a r c e l e   a   t a n t o s   p r e s o s   c o m u n e s   y   d e j e   a   l o s   m a n i f e s t a n t e s   t r a s   l a s   r e j a s . E n t r e   d i c i e m b r e   y   f e b r e r o   p a s a d o   e l   g o b i e r n o   h a b í a   e f e c t u a d o   d o s   e x c a r c e l a c i o n e s   d e   r e o s   c o m u n e s   q u e   b e n e f i c i a r o n   a   2 . 9 0 8   p e r s o n a s . F u e n t e :   A F P