Noticias

Incendio en la catedral de Notre Dame: la aguja no era parte de la obra original – 16/04/2019

 < i m g   s r c = " h t t p s : / / i m a g e s . c l a r i n . c o m / 2 0 1 9 / 0 4 / 1 6 / N E T y b O I X e _ 6 0 0 x 3 3 8 _ _ 1 . j p g "   / > < b r > 
                                         U n a   d e   l a s   i m á g e n e s   m á s   i m p a c t a n t e s   q u e   s e   v i e r o n   d u r a n t e   l a   t r a n s m i s i ó n   t e l e v i s i v a   d e l   i n c e n d i o   d e   l a   c a t e d r a l   d e   N o t r e   D a m e   s e   p r o d u j e r o n   a   l a s   p o c a s   h o r a s   d e   i n i c i a d o   e l   s i n i e s t r o .   E n v u e l t a   e n   l l a m a s ,   l a   a g u j a   d e   c a s i   9 0   m e t r o s   d e   a l t o   q u e   c o r o n a b a   l a   o b r a   y   q u e   e r a   u n a   p r o t a g o n i s t a   c e n t r a l   d e l   s k y l i n e   p a r i s i n o ,   c o l a p s ó   e n   v i v o   y   e n   d i r e c t o . L a   c a í d a   d e   l a   d e l g a d a   c o n s t r u c c i ó n   p a r e c i ó   m a r c a r   u n   p u n t o   d e   i n f l e x i ó n ,   u n a   s u e r t e   d e   r e a l i z a c i ó n   d e   l o   g r a v e   d e   l a   s i t u a c i ó n   y   d e   l a   p é r d i d a   p a r a   l a   c u l t u r a   f r a n c e s a   y   m u n d i a l .   S o f o c a d o   e l   i n c e n d i o ,   e l   d a t o   m á s   r e l e v a n t e   q u e   s u r g e   r e s p e c t o   a   l a   a g u j a   e s   q u e   n o   e r a   l a   q u e   s e   h a b í a   c o l o c a d o   e n   l a   o b r a   g ó t i c a   o r i g i n a l ,   s i n o   q u e   f o r m a b a   p a r t e   d e   u n a   r e s t a u r a c i ó n   h e c h a   p o r   e l   a r q u i t e c t o   V i o l l e t – l e – d u c   e n   e l   s i g l o   X I X .   
                                         
                 E l   i n c e n d i o   q u e   c o n s u m i ó   a   l a   c a t e d r a l   d e   N o t r e   D a m e   d e s t r o z ó   l a   a g u j a ,   c o m o   a s í   p a r t e s   d e   l a   c u b i e r t a .   /   A F P 
                 
 
 E l   f u r o r   q u e   c a u s ó   l a   p u b l i c a c i ó n   d e   l a   n o v e l a   » N u e s t r a   s e ñ o r a   d e   P a r í s » ,   d e   V í c t o r   H u g o ,   f o r z ó   a   l a s   a u t o r i d a d e s   a   e m p r e n d e r   l a   r e h a b i l i t a c i ó n   d e   l a   c a t e d r a l .   E n   1 8 4 1 ,   e l   g o b i e r n o   f r a n c é s   f o r m ó   u n a   c o m i s i ó n   p a r a   r e h a b i l i t a r   N o t r e   D a m e ,   l a   c u a l   f u e   l i d e r a d a   p o r   l o s   a r q u i t e c t o s   E u g è n e   V i o l l e t – l e – D u c   y   J e a n – B a p t i s t e   L a s s u s ,   q u i e n e s   d e d i c a r o n   g r a n   p a r t e   d e   s u s   v i d a s   a   r e s t a u r a r   e l   e m b l e m á t i c o   e d i f i c i o .   L u e g o   d e   l a   m u e r t e   d e   L a s s u s ,   e n   1 8 5 9 ,   e l   g r u e s o   d e   l a   o b r a   f u e   c o m p l e t a d a   p o r   V i o l l e t – l e – D u c .   
 L a   c a t e d r a l   h a b í a   s u f r i d o   l o s   e m b a t e s   d e l   t i e m p o ,   y   d e   l a   h i s t o r i a .   D u r a n t e   l o s   a ñ o s   d e   l a   R e v o l u c i ó n   F r a n c e s a ,   l a s   e s t a t u a s   d e   l o s   r e y e s   q u e   a d o r n a b a n   l a   f a c h a d a   f u e r o n   a r r a n c a d a s   y   » d e c a p i t a d a s »   e n   l a   p l a z a .   L a s   c a m p a n a s   f u e r o n   r e m o v i d a s   y   d e r r e t i d a s   p a r a   u s a r   e l   b r o n c e   p a r a   f a b r i c a r   c a ñ o n e s .   L a s   g á r g o l a s ,   l a s   e s t a t u a s   y   l a   p i e d r a   m e d i e v a l   s e   h a b í a n   d e t e r i o r a d o   p o r   e l   p a s o   d e l   t i e m p o .   C a s t i g a d a   p o r   e l   v i e n t o ,   y   e n   r i e s g o   d e   c o l a p s a r ,   l a   a g u j a   o r i g i n a l   f u e   r e m o v i d a   e n t r e   1 7 9 6   y   1 7 9 1 .   
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 A l   i g u a l   q u e   e l   e s c r i t o r   V í c t o r   H u g o ,   V i o l l e t – l e – D u c   e r a   u n   f e r v i e n t e   d e f e n s o r   d e l   a r t e   g ó t i c o ,   y   d e d i c ó   s u   c a r r e r a   a   d e v o l v e r l e s   s u   b r i l l o   a   l o s   e d i f i c i o s   c o n s t r u i d o s   e n   e s e   e s t i l o .   P a r a   e l   a r q u i t e c t o ,   e r a   m á s   q u e   u n a   f o r m a   d e   d i s e ñ a r   y   c o n s t r u i r ,   s i   n o   u n a   p a r t e   i n e l u d i b l e   d e   l a   i d e n t i d a d   f r a n c e s a .   P e r o   p a r a   a l g u n o s   c r í t i c o s ,   s u   p a s i ó n   p o r   e l   a r t e   y   l a   a r q u i t e c t u r a   e r a   t a m b i é n   u n   m e d i o   m e d i a n t e   e l   c u a l   a c r e c e n t a r   s u   f i g u r a .   
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
 
         & n b s p ; 
         
                         
                                 & n b s p ;     |     & n b s p ; 
                                 
                                         & n b s p ; 
                                 
                                 
                         
                 
         
 
 ¿ U n   t r i b u t o   p e r s o n a l i s t a ? S e g ú n   n u m e r o s o s   e s t u d i o s   c o n t e m p o r á n e o s   s o b r e   e l   p r o y e c t o   q u e   l l e v ó   a d e l a n t e   V i o l l e t – l e – d u c ,   e l   a r q u i t e c t o   n o   s ó l o   b u s c ó   d e v o l v e r l e   a   l a   c a t e d r a l   s u   b r i l l o   o r i g i n a l ,   s i n o   h a c e r   u n a   e s p e c i e   d e   » m e j o r a » ,   c o m o   s i   e x i s t i e r a   u n a   s u e r t e   d e   e s p l e n d o r   m á x i m o   a l   c u a l   a s p i r a r   q u e   l o s   a u t o r e s   o r i g i n a l e s   n o   h a b í a n   p o d i d o   l o g r a r .   
                                         
                 L a s   1 6   e s t a t u a s   d e   l a   C a t e d r a l   d e   N o t r e   D a m e   d e   P a r i s   ( l o s   d o c e   a p ó s t o l e s   y   l o s   c u a t r o   e v a n g e l i s t a s )   f u e r o n   b a j a d o s   a   t i e r r a   p o r   p r i m e r a   v e z   e n   m á s   d e   u n   s i g l o   e n   l o s   d í a s   p r e v i o s   a l   i n c e n d i o   p a r a   t r a b a j o s   d e   r e s t a u r a c i ó n .   /   A F P 
                 
 
 F u e   a s í   q u e   c o n s t r u y ó   u n a   a g u j a   m á s   a l t a   q u e   l a   o r i g i n a l ,   y   l a   r o d e ó   e n   l a   b a s e   d e   l o s   d o c e   a p ó s t o l e s   y   l o s   s í m b o l o s   q u e   r e p r e s e n t a b a n   a   l o s   c u a t r o   e v a n g e l i s t a s :   e l   h o m b r e   a l a d o ,   e l   l e ó n ,   e l   b u e y   y   e l   á g u i l a .   T o d a s   l a s   e s t a t u a s   f u e r o n   r e m o v i d a s   e n   l o s   d í a s   p r e v i o s   a l   i n c e n d i o ,   d e b i d o   a   o b r a s   d e   r e s t a u r a c i ó n   q u e   s e   e s t a b a n   l l e v a n d o   a   c a b o .   
                         
                         
                                 
                                                 
                                         
                                 
                 
                 
 
 S e   c r e e   a d e m á s   q u e   u n a   d e   l a s   e s t a t u a s   d e   l o s   d o c e   a p ó s t o l e s ,   l a   d e   S a n t o   T o m á s   ( s a n t o   p a t r o n o   d e   l o s   a r q u i t e c t o s ) ,   f u e   m o l d e a d a   c o n   r a s g o s   s i m i l a r e s   a   l o s   d e   V i o l l e t – l e – d u c .   S i   b i e n   p u e d e   s e r   u n   t r i b u t o   a   l a   o b r a   q u e   l l e v ó   a   c a b o ,   r e s u l t a   c u r i o s o   q u e   e r a   l a   ú n i c a   d e   l a s   1 6   e s t a t u a s   q u e   n o   m i r a b a   h a c í a   P a r í s .   M i r a b a ,   e n   c a m b i o ,   h a c i a   l a   a g u j a .