Noticias

Juan Guaidó: «La intervención militar está descartada en Venezuela» – 13/04/2019

 < i m g   s r c = " h t t p s : / / i m a g e s . c l a r i n . c o m / 2 0 1 9 / 0 4 / 0 1 / M C 0 E j j P p 8 _ 6 0 0 x 3 3 8 _ _ 1 . j p g "   / > < b r > 
                                         C a r a c a s ,   e s p e c i a l E l   p r i m e r   s o r p r e n d i d o   d e l   v e r t i g i n o s o   d e s p e g u e   q u e   h a   t e n i d o   s u   p o p u l a r i d a d   c o m o   l í d e r   p o l í t i c o ,   q u e   e n   m e n o s   d e   t r e s   m e s e s   a c a p a r a   l a s   p o r t a d a s   d e   l o s   p r i n c i p a l e s   d i a r i o s   d e l   m u n d o ,   e s   e l   p r o p i o   J u a n   G u a i d ó .   “ Q u i é n   s e   l o   i b a   a   i m a g i n a r ” ,   n o s   c o m e n t a   a l   s e ñ a l a r   q u e   C l a r í n   e s   e l   p r i m e r   m e d i o   a r g e n t i n o   a l   q u e   l e   c o n c e d e   u n a   e n t r e v i s t a   p e r s o n a l   y   n o   p o r   e s c r i t o . 
         & n b s p ; 
         
                         
                                 & n b s p ;     |     & n b s p ; 
                                 
                                         & n b s p ; 
                                 
                                 
                         
                 
         
 
 E l   j o v e n   p r e s i d e n t e   i n t e r i n o   d e   V e n e z u e l a ,   c o n   b a r r i t o s   d e l   a c n é   e n   s u   b a r b i l l a ,   n a c i d o   h a c e   3 5   a ñ o s   e n   l a   G u a i r a ,   e l   l i t o r a l   d e   C a r a c a s ,   c u i d a   s u   i m a g e n ,   s i e m p r e   d e   c o r b a t a   y   t r a j e   o s c u r o .   D i c e   q u e   e s t a b a   a n s i o s o   p o r   e l   r e g r e s o   d e   s u   e s p o s a ,   F a b i a n a   R o s a l e s ,   q u i e n   e s t u v o   d e   g i r a   d u r a n t e   d o s   s e m a n a s   p o r   l a s   p r i n c i p a l e s   c i u d a d e s   d e l   c o n t i n e n t e   a m e r i c a n o .   C o m e n t a   q u e   v i v e n   a m e n a z a d o s   y   p e r s e g u i d o s   d e s d e   e l   d í a   e n   q u e   f u e   j u r a m e n t a d o   c o m o   p r e s i d e n t e   d e l   P a r l a m e n t o   e l   5   d e   e n e r o   y   l u e g o ,   e l   2 3   d e   e n e r o ,   c o m o   m a n d a t a r i o   i n t e r n o .   “ F u i m o s   d o s   v e c e s   t i r o t e a d o s   e n   l a s   m a n i f e s t a c i o n e s   p o r   g r u p o s   p a r a m i l i t a r e s   y   n o s   a m e n a z a n   t o d o s   l o s   d í a s ” ,   a s e g u r ó   G u a i d ó ,   i n g e n i e r o   i n d u s t r i a l   y   m i l i t a n t e   d e l   p a r t i d o   l i b e r a l   V o l u n t a d   P o p u l a r ,   c r e a d o   p o r   e l   p r e s o   p o l í t i c o   m á s   n o t o r i o   d e l   r é g i m e n ,   L e o p o l d o   L ó p e z .   – H a n   p a s a d o   y a   t r e s   m e s e s   d e s d e   q u e   u s t e d   c o m e n z ó   e s t a   l u c h a   y   n o   h a   c a í d o   N i c o l á s   M a d u r o .   ¿ H a y   c i e r t o   e s t a n c a m i e n t o   e n   e l   p r o c e s o ? – V a n   t r e s   m e s e s   e n   l o s   q u e   h e m o s   a v a n z a d o   m u c h í s i m o   p a r a   a c o r r a l a r   y   p o n e r   c o n t r a   l a s   c u e r d a s   a   M a d u r o ,   p e r o   n o   o l v i d e n   q u e   l l e v a m o s   a ñ o s   l u c h a n d o   c o n t r a   e l   r é g i m e n   c h a v i s t a . – ¿ H a s t a   d ó n d e   p u e d e   u s t e d   l l e g a r   o f r e c i e n d o   g a r a n t í a s   m á s   a l l á   d e   l a   l e y   d e   a m n i s t í a   p a r a   q u e   l o s   m i l i t a r e s ,   c o m o   u s t e d   p r o p o n e ,   s e a n   q u i e n e s   s a q u e n   a   M a d u r o ? – H a y   a l g u n a s   c u e s t i o n e s   q u e   n o   s e   p u e d e n   h a b l a r   e n   p ú b l i c o .   E n   e s t o s   m o m e n t o s   d e   c r i s i s   y   d e   v i o l a c i ó n   d e   n u e s t r a   s o b e r a n í a   c o n   l a   p r e s e n c i a   d e   l a   g u e r r i l l a   c o l o m b i a n a ,   e l   E L N ,   y   d e   o t r o s   g r u p o s   i r r e g u l a r e s   n o   c o n v i e n e   v e n t i l a r   a s u n t o s   t r a n s a c c i o n a l e s   p a r a   p r e s e r v a r   l a   i n s t i t u c i o n a l i d a d   d e   l a   f u e r z a   a r m a d a   n a c i o n a l . – L o s   p a í s e s   d e l   G r u p o   d e   L i m a   y   l a   C o m u n i d a d   E u r o p e a   r e c h a z a n   u n a   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r   e n   V e n e z u e l a .   ¿ P o r   q u é   i n s i s t e n   e n   e l   t e m a ?       – A q u í   d e   h e c h o   y a   e x i s t e   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r   i l e g í t i m a   c o m o   l a   r u s a   y   l a   c u b a n a   p e r m i t i d a   p o r   M a d u r o .   Y   e l   ú n i c o   q u e   p u e d e   a u t o r i z a r   u n a   m i s i ó n   e   i n t e r v e n c i ó n   e x t r a n j e r a   e s   e l   P a r l a m e n t o   n a c i o n a l .   E s t o   e l i m i n a   c u a l q u i e r   p o s i b i l i d a d   d e   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r . – ¿ N o   c r e e   q u e   p o n e r   t o d a s   l a s   o p c i o n e s   s o b r e   l a   m e s a ,   i n c l u y e n d o   l a   m i l i t a r ,   f a v o r e c e   a   M a d u r o ? 
                 A q u í   d e   h e c h o   y a   e x i s t e   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r   i l e g í t i m a   c o m o   l a   r u s a   y   l a   c u b a n a   p e r m i t i d a   p o r   M a d u r o . 
                 
 – M a d u r o   e s   e l   ú n i c o   q u e   p o n e   l a   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r   e n   l a   m e s a   c u a n d o   v a   y   h a b l a   c o n   B a s h a r   A l   A s s a d   y   a m e n a z a   e n   c o n v e r t i r   a l   p a í s   e n   o t r a   S i r i a .   Y   a b r i e n d o   v u e l o s   d e   l o s   i r a n í e s   e n t r e   T e h e r á n   y   C a r a c a s .   L o s   q u e   b u s c a n   u n a   s o l u c i ó n   m i l i t a r   s o n   e l l o s . –   ¿ P e r o   c u á l   e s   s u   p o s i c i ó n   c o n c r e t a   s o b r e   l a   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r   ? – N o s o t r o s   n u n c a   h e m o s   p u e s t o   l a   o p c i ó n   m i l i t a r   s o b r e   l a   m e s a .   H e m o s   h a b l a d o   d e   c o o p e r a c i ó n   i n t e r n a c i o n a l .   E s   e l   r é g i m e n   d e   M a d u r o   e l   q u e   l o   h a   h e c h o   y   e s   u n   e s c á n d a l o . – ¿   H a n   h a b l a d o   c o n   l o s   r u s o s ? – E n   d e f i n i t i v a   l o s   r u s o s   l o   s a b e n   y   h a n   d i c h o   q u e   l a   r e s o l u c i ó n   d e l   c o n f l i c t o   e s   d e   l o s   v e n e z o l a n o s .   E l   P a r l a m e n t o   n a c i o n a l   e s   e l   q u e   a u t o r i z a   l o s   c o n v e n i o s   b i n a c i o n a l e s .   Y   s í ,   l e s   h e m o s   d i c h o   q u e   s o l o   v a m o s   a   r e c o n o c e r   l o s   c o n t r a t o s   b i n a c i o n a l e s   l e g í t i m a m e n t e   a u t o r i z a d o s   p o r   e l   p o d e r   l e g i s l a t i v o . – M a d u r o   a l e g a   q u e   l o   d e   R u s i a   e s   c o o p e r a c i ó n   t é c n i c a . . . – E l   h e c h o   e s   q u e   h a y   t r o p a s   r u s a s   n o   a u t o r i z a d a s   e n   V e n e z u e l a .   Y   d e b e n   i r s e . – ¿ Q u é   m á s   h a n   h a b l a d o   c o n   l o s   r u s o s ? – E n   e l   á r e a   p e t r o l e r a   h e m o s   c o n v e r s a d o   c o n   l o s   r u s o s   y   t o d o s   l o s   p a í s e s .   L a s   i n v e r s i o n e s   v a n   a   s e r   r e c o n o c i d a s . – L a   c o m u n i d a d   i n t e r n a c i o n a l   h a b l a   d e   a d e l a n t a r   e l e c c i o n e s   ¿ P o r   q u é   n o   l a s   h a   c o n v o c a d o   t o d a v í a ? – P a r a   c o n v o c a r   e l e c c i o n e s   r e a l m e n t e   l i b r e s   h a y   q u e   r e i n s t i t u c i o n a l i z a r   e l   C o n s e j o   N a c i o n a l   E l e c t o r a l   y   r e i n s t i t u c i o n a l i z a r   e l   p a í s ,   y   a n t e s   c e s a r   l a   u s u r p a c i ó n . – ¿ E n t o n c e s   c o m o   s e   s a l e   d e   e s t o ? – L a   s a l i d a   ó p t i m a   e s   l a   e s t a b i l i d a d   a l   m e n o r   c o s t o   p o s i b l e .   N o   p u e d e   h a b e r   u n a   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r   p e r o   s í   c o o p e r a c i ó n   i n t e r n a c i o n a l .   S i m ó n   B o l í v a r   s o l i c i t ó   l a   i n t e r v e n c i ó n   d e   l a   l e g i ó n   b r i t á n i c a .   S a b e m o s   q u e   e s   p o l é m i c o   e l   t é r m i n o   d e   i n t e r v e n c i ó n   m i l i t a r .   E n   e l   c a s o   v e n e z o l a n o   n o   e s   l a   f i g u r a   q u e   c o r r e s p o n d e   p o r q u e   l a   r e t ó r i c a   d e   M a d u r o   h a b l a   d e   i n t e r v e n c i o n i s m o   e   i n j e r e n c i a . – ¿ S i g u e n   l o s   m é d i c o s   c u b a n o s   e n   V e n e z u e l a ? – S e   h a n   i d o   m u c h o s   m é d i c o s   c u b a n o s ,   q u e d a n   m á s   d e   2 . 0 0 0   t o d a v í a ,   l a   m a y o r í a   e s   p e r s o n a l   d e   i n t e l i g e n c i a ,   c o n t r a i n t e l i g e n c i a   y   d e   s e g u r i d a d .   – S e   s a b e   d e l   d e s c o n t e n t o   e n   l o s   c u a r t e l e s ,   ¿ p e r o   q u é   p a s a   c o n   l o s   g e n e r a l e s   ?   – L o s   m i l i t a r e s   s í   s e   h a n   p r o n u n c i a d o   c o m o   l o s   s a r g e n t o s   e n   C o t i z a ,   l o s   1 . 0 0 0   m i l i t a r e s   q u e   s e   h a n   p a s a d o   e n   l a   f r o n t e r a   c o n   C o l o m b i a   y   B r a s i l . – ¿ P e r o   n o   l a   c ú p u l a   d e l   g e n e r a l a t o   q u e   s i g u e   r e s p a l d a n d o   a l   p o d e r ? – E s   c i e r t o , ,   p e r o   e l   9 7 %   d e l   p a í s   e s t á   e n   c o n t r a   d e   M a d u r o   y   e l   9 1 %   q u i e r e   u n   c a m b i o   d e   g o b i e r n o ,   s e g ú n   l o s   ú l t i m o s   s o n d e o s .   E s t a m o s ,   e n t o n c e s ,   e s p e r a n d o   q u e   l o s   g e n e r a l e s   a c t i v o s   s e   p r o n u n c i e n . – ¿ C r e e   q u e   l o s   m i l i t a r e s   d u d a n   d e   l a s   g a r a n t í a s   d e   l a   a m n i s t í a   o f r e c i d a ? – L a s   d e c i s i o n e s   s o n   p e r s o n a l í s i m a s .   E s t a m o s   c o n s t r u y e n d o   e l   e s p a c i o   d e   g a r a n t í a   p a r a   e l   f u t u r o   d e   l o s   e m p l e a d o s   y   f u n c i o n a r i o s   p ú b l i c o s   c o n   t o d o s   l o s   s e c t o r e s ,   i n c l u i d o s   l o s   m i l i t a r e s . – ¿ C u á n t o   t i e m p o   m á s   c r e e   q u e   s e   p u e d e   t o l e r a r   e s t a   s i t u a c i ó n   d e   c r i s i s ? – T i e m p o   n o   h a y   e n   m e d i o   d e   e s t a   c r i s i s   d e   e l e c t r i c i d a d ,   a g u a   y   t o d o s   l o s   s e r v i c i o s .   V e n e z u e l a   y a   e s t á   c o l a p s a d a .   T e n e m o s   u n a   e m e r g e n c i a   h u m a n i t a r i a   c o m p l e j a .   E l   r é g i m e n   d e   M a d u r o   v i v e   e n   u n a   b u r b u j a ,   y a   n o   t i e n e   c a p a c i d a d   d e   m a n t e n i m i e n t o   y   d e   c o n t i n u a r   e n   e l   p o d e r .   E l   p a í s   n o   a g u a n t a   m á s . – M a d u r o   h a   v u e l t o   a   l l a m a r   a l   d i á l o g o   e l   f i n   d e   s e m a n a   p a s a d o ,   ¿ q u é   l e   r e s p o n d e r í a ? – C e s e   d e   l a   u s u r p a c i ó n ,   g o b i e r n o   d e   t r a n s i c i ó n   y   e l e c c i o n e s   l i b r e s .   C u a l q u i e r   s o l u c i ó n   o   d i á l o g o   p a s a   a n t e s   p o r   l a   s a l i d a   d e l   u s u r p a d o r   M a d u r o . – ¿ H a y   p o s i b i l i d a d   d e   q u e   s u   r u t a   s e   i n v i e r t a ,   e s   d e c i r ,   p r i m e r o   e l e c c i o n e s   y   l u e g o   l o   d e m á s ? – P a r a   q u e   e s o   p a s e   s i e m p r e   v o l v e m o s   a   l a   r u t a   o r i g i n a l .   N o   h e   c o n v o c a d o   e l e c c i o n e s   p o r q u e   e s t a m o s   e n   u n a   d i c t a d u r a .   P r i m e r o   d e b e   h a b e r   u n   p r o c e s o   d e   r e i n s t i t u c i o n a l i z a c i ó n   d e l   p a í s .   M a d u r o   n o   f u e   r e e l e g i d o   e n   e l   2 0 1 8 .   N a d i e   h a   r e c o n o c i d o   e s a   e l e c c i ó n   f r a u d u l e n t a .   P o r   e s o   e s t a m o s   e n   e s t a   c r i s i s   d e   u s u r p a c i ó n   d e   f u n c i o n e s .   E l   q u e   l e   p o n e   c o s t o   a   e s t e   p r o c e s o   e s   e l   r é g i m e n   p o r   m i e d o .   L a s   7   y   9   p e r s o n a s   d e l   r é g i m e n   e s t á n   c e r r a n d o   l a   s o l u c i ó n . 
                 N o   h e   c o n v o c a d o   e l e c c i o n e s   p o r q u e   e s t a m o s   e n   u n a   d i c t a d u r a .   P r i m e r o   d e b e   h a b e r   u n   p r o c e s o   d e   r e i n s t i t u c i o n a l i z a c i ó n   d e l   p a í s . 
                 
 – ¿ Q u i é n e s   s o n   e s a s   7   o   9   p e r s o n a s   c o n   t a n t o   p o d e r ?   ¿ H a y   m i l i t a r e s ? – N o   l o s   p u e d o   m e n c i o n a r ,   l o s   m i l i t a r e s   s o n   p a r t e   d e l   p r o c e s o . – ¿ Y   l o s   c h a v i s t a s   d i s i d e n t e s   q u e   p i d e n   u n   r e f e r é n d u m   c o n s u l t i v o ? – I n c l u s o   e l l o s   c o i n c i d e n   e n   q u e   p a r a   c u a l q u i e r   t i p o   d e   e l e c c i ó n   d e b e   h a b e r   u n   n u e v o   C o n s e j o   N a c i o n a l   E l e c t o r a l .   T o d o   p a s a   p o r   u n   p r o c e s o   d e   r e i n s t i t u c i o n a l i z a c i ó n   p o r   u n a s   c o n d i c i o n e s   m í n i m a s   d e   t r a n s p a r e n c i a   y   c o m p e t i c i ó n ,   l o   q u e   n o   q u i e r e   M a d u r o .   H e   h a b l a d o   c o n   e l l o s   y   o t r o s   s e c t o r e s . – L a   f r o n t e r a   s i g u e   c e r r a d a   p o r   ó r d e n e s   d e   M a d u r o ,   ¿ C ó m o   p i e n s a n   e n t r a r   l a   a y u d a   h u m a n i t a r i a   d e s p u é s   d e l   f r a c a s o   d e l   2 3   d e   f e b r e r o ?   – E s a   a y u d a   y a   e s t á   e n t r a n d o .   A s í   c o m o   c i e r r a n   l o s   p u e n t e s   t a m b i é n   s e   a b r e n   o t r o s   c a m i n o s   e n   u n a   d i c t a d u r a .   E s t a   s e m a n a   e n t r e g a m o s   m u c h o   m a t e r i a l   d e   e s a   a y u d a .   V a m o s   e n t r e g a r   2 0   t o n e l a d a s   d e   e q u i p o s   y   p r o d u c t o s   m é d i c o s .   P a s a m o s   l o s   p a q u e t e s   d e   p u e r t a   e n   p u e r t a   c o n   m u c h o   s i g i l o   y   c u i d a d o . – ¿ C ó m o   d e f i n i r í a   l a   d i c t a d u r a   d e   M a d u r o ? – S á d i c a   y   m i s e r a b l e .   B l o q u e a   l a   c o m i d a   y   m e d i c i n a s   a   u n   p u e b l o   h a m b r i e n t o   y   n e c e s i t a d o   y   a d e m á s   s e   r e g o d e a   c o n   e s a   a c t i t u d .   V a m o s   p o r   m á s   d e   d o s   m i l l o n e s   p o r   c i e n t o   d e   i n f l a c i ó n   y   e l   B a n c o   M u n d i a l   p r o y e c t a   u n o s   1 0   m i l l o n e s   p o r   c i e n t o   d e   h i p e r i n f l a c i ó n .   L a   c o n t r a c c i ó n   e c o n ó m i c a   e s t e   a ñ o   s e r á   d e   2 5 % .   E l   s a l a r i o   m í n i m o   m e n s u a l   e s   d e   5   d ó l a r e s   y   v a   d e c r e c i e n d o . – ¿ C ó m o   d e f i n i r í a   s u   f u t u r o   g o b i e r n o   d e   t r a n s i c i ó n ? – E l   r e s c a t e   d e   l o s   d e r e c h o s   h u m a n o s .   N o   h a y   e t i q u e t a s   c u a n d o   e s t a m o s   e n   u n a   c a t á s t r o f e   y   u n a   e m e r g e n c i a .   H o y   e s t a m o s   e n   n i v e l e s   d e   p r i m i t i v i s m o   d e s d e   t e n e r   s e r v i c i o s   e l e m e n t a l e s   c o m o   a g u a ,   l u z   y   c o m i d a .   E n   e l   n u e v o   g o b i e r n o   l a   e c o n o m í a   s e r á   d e   l i b r e   m e r c a d o ,   a p e r t u r a   a   l a s   i n v e r s i o n e s ,   j u s t i c i a   s o c i a l ,   l i b e r t a d   s i n d i c a l .