Noticias

Arrestaron en Londres a Julian Assange, el creador de WikiLeaks – 11/04/2019

 < i m g   s r c = " h t t p s : / / i m a g e s . c l a r i n . c o m / 2 0 1 9 / 0 4 / 1 1 / H n O b a N q N 3 _ 6 0 0 x 3 3 8 _ _ 1 . j p g "   / > < b r > 
                                         C o n   u n a   l a r g a   b a r b a   b l a n c a ,   p á l i d o ,   d e s p r o l i j o   a l   p u n t o   d e   s e r   d e s i n f e c t a d o   a n t e s   d e   q u e   l o   v i e r a   u n   m é d i c o ,   m a n i a t a d o   p o r   o f i c i a l e s   d e   l a   p o l i c í a   d e   c i v i l   y   a l   g r i t o   d e   “ G r a n   B r e t a ñ a   r e s i s t a   a   l a   p r e s i ó n   d e   l a   a d m i n i s t r a c i ó n   T r u m p ” ,   e l   f u n d a d o r   d e   W i k i l e a k s ,   J u l i a n   A s s a n g e ,   t e r m i n ó   e s t e   j u e v e s   e s p o s a d o   s u   a s i l o   d e   s i e t e   a ñ o s   e n   l a   e m b a j a d a   d e   E c u a d o r   e n   L o n d r e s . 
         & n b s p ; 
         
                         
                                 & n b s p ;     |     & n b s p ; 
                                 
                                         & n b s p ; 
                                 
                                 
                         
                 
         
 
   U n a   s a g a   d i p l o m á t i c a   a   l a   q u e   l a r g a s   n e g o c i a c i o n e s   a n g l o – e c u a t o r i a n a s   p u s i e r o n   p u n t o   f i n a l   y   p e r m i t i e r o n   q u e   s e   v i o l a r a n   l a s   l e y e s   i n t e r n a c i o n a l e s   d e   a s i l o   p o l í t i c o .   L a   r e v o c a c i ó n   d e l   a s i l o   y   d e   s u   n u e v a   n a c i o n a l i d a d   e c u a t o r i a n a   e s   c o n s i d e r a d a   “ i l e g a l ”   p o r   A m n e s t y   I n t e r n a c i o n a l .   “ E s t o   e s   i l e g a l .   Y o   n o   s a l g o ” ,   g r i t a b a   A s s a n g e   c u a n d o   c i n c o   p o l i c í a s   d e   c i v i l   l o   e m p u j a r o n   h a c i a   l a   p u e r t a   y   l o   s u b i e r o n   a   u n   f u r g ó n   p o l i c i a l   d e   d e t e n i d o s   e n   K n i g h t s b r i d g e ,   e l   b a r r i o   m á s   c a r o   d e   L o n d r e s . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
   P o c a s   h o r a s   d e s p u é s   d e   s u   d e t e n c i ó n   e n   l a   p e q u e ñ a   r e s i d e n c i a   d i p l o m á t i c a   f r e n t e   a   H a r r o d s ,   M i c h a e l   S n o w ,   u n   j u e z   d i s t r i t a l   d e   l a   c o r t e   d e   W e s t m i n s t e r ,   l o   d e c l a r ó   “ c u l p a b l e   d e   n o   r e n d i r s e   a n t e   l a   j u s t i c i a ”   e l   2 9   d e   j u n i o   d e l   2 0 1 2   y   r e f u g i a r s e   e n   l a   e m b a j a d a .   L a   s e n t e n c i a   d e   h a s t a   1 2   m e s e s   d e   p r i s i ó n   p o r   “ r u p t u r a   d e   l a s   c o n d i c i o n e s   d e   s u   l i b e r t a d   p r o v i s i o n a l ”   s e   c o n o c e r á   e l   m e s   p r ó x i m o   y   l a   e m i t i r á   e l   t r i b u n a l   d e   S o u t h w a r k ,   e n   e l   S u r   d e   L o n d r e s .   P r o b a b l e m e n t e   d e b a   c u m p l i r   s u   c o n d e n a   e n   l a   c á r c e l   d e   W a n d s w o r t h ,   e n   G r a n   B r e t a ñ a .   S i m u l t á n e a m e n t e   l l e g ó   a   l a   j u s t i c i a   b r i t á n i c a   u n   p e d i d o   d e   e x t r a d i c i ó n   n o r t e a m e r i c a n o   p o r   l a   f i l t r a c i ó n   d e   m i l e s   d e   c a b l e s   d i p l o m á t i c o s   s e n s i b l e s   a   t r a v é s   d e   s u   w e b s i t e ,   W i k i L e a k s   . U n   p r o c e s o   q u e   p u e d e   l l e g a r   a   t o m a r   d o s   a ñ o s   y   q u e   A s s a n g e   p r o y e c t a   a p e l a r .   E l   m i e d o   a   e s a   e x t r a d i c i ó n   d e c i d i ó   s u   p e d i d o   d e   a s i l o   a   E c u a d o r .   L a   e x t r a d i c i ó n   e s   o t r a   d e   l a s   r a z o n e s   p o r   l a s   q u e   e s t á   a r r e s t a d o .   L a s   a u t o r i d a d e s   e s t a d o u n i d e n s e s   i n f o r m a r o n   q u e   p o d r í a   s e r   c o n d e n a d o   a   c i n c o   a ñ o s   d e   p r i s i ó n   s i   e s   c u l p a b l e   d e   h a c k e a r   d o c u m e n t o s   c l a s i f i c a d o s .   A s s a n g e   s e   a s i l ó   c u a n d o   p e r d i ó   s u   b a t a l l a   l e g a l   p a r a   n o   s e r   e x t r a d i t a d o   a   S u e c i a   p o r   s u p u e s t a   v i o l a c i ó n   a   d o s   m u j e r e s .   A h o r a   l a s   a u t o r i d a d e s   s u e c a s   e s t á n   c o n s i d e r a n d o   r e a b r i r   e l   c a s o   y   v o l v e r   a   p e d i r   s u   e x t r a d i c i ó n   p o r q u e   u n o   d e   l o s   c a s o s   p o r   v i o l a c i ó n   a ú n   n o   h a   p r e s c r i p t o .   L o s   a b o g a d o s   d e   A s s a n g e   a p e l a r á n   t o d o   e l   p r o c e s o   d e s d e   e l   t r i b u n a l   d e   A p e l a c i o n e s ,   l a   C o r t e   S u p r e m a   d e   J u s t i c i a   y   p o t e n c i a l m e n t e ,   l a   C o r t e   d e   J u s t i c i a   d e   l a   U n i ó n   E u r o p e a .   U n   c a m i n o   l e g a l   q u e   l l e v a r á   c o m o   m í n i m o   o t r o s   d o s   a ñ o s . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
   A s s a n g e   f u e   “ d e s i n f e c t a d o ”   a l   s e r   d e t e n i d o   y   s o m e t i d o   a   u n a   c o n s u l t a   m é d i c a   a n t e   e l   t e m o r   d e   l a s   a u t o r i d a d e s   p o r   s u   s a l u d   f í s i c a   y   m e n t a l .   S u   f a l t a   d e   h i g i e n e ,   s u s   p r o b l e m a s   i n t e s t i n a l e s ,   l a   i m p o s i b i l i d a d   d e   s e r   t r a t a d o   e n   u n   h o s p i t a l   p o r q u e   l o s   b r i t á n i c o s   n o   l e   o t o r g a b a n   u n   s a l v o c o n d u c t o   d e   s a l i d a   c o n v i r t i e r o n   e l   d í a   a   d í a   d e   s u   v í n c u l o   c o n   l o s   d i p l o m á t i c o s   d e   l a   e m b a j a d a   e n   “ u n a   r e l a c i ó n   i m p o s i b l e ” . 
                                         
                 E x p l i c a c i o n e s .   E l   c a n c i l l e r   d e   E c u a d o r ,   J o s e   V a l e n c i a ,   a l   h a b l a r   c o n   l a   p r e n s a   s o b r e   J u l i á n   A s s a n g e   ( A F P ) . 
                 
 
 C o n   u n a   c a m i s a   b l a n c a ,   t r a j e   n e g r o ,   y   e l   c a b e l l o   r e c o g i d o   e n   u n a   c o l i t a ,   A s s a n g e   l e í a   e l   l i b r o   “ H i s t o r i a   d e   l a   S e g u r i d a d   N a c i o n a l   d e   u n   E s t a d o ”   d e   G o r e   V i d a l   c u a n d o   e l   j u e z   r e p a s a b a   s u s   c a r g o s ,   e n   u n a   g a l e r í a   r e p l e t a   d e   p e r i o d i s t a s .   S e   c o n s i d e r ó   “ n o   c u l p a b l e ”   a n t e   e l   m a g i s t r a d o   m i e n t r a s   l o s   m a n i f e s t a n t e s   e n   p r o t e s t a   r o d e a b a n   l a   c o r t e   a l   g r i t o   d e   “ N o   e x t r a d i c i ó n ” .   A s s a n g e   n o   v a   a   d a r   t e s t i m o n i o   y   c o n s i d e r a   q u e   n o   t e n d r á   u n   “ j u i c i o   j u s t o ” .   “ U n a   a c u s a c i ó n   r i s i b l e ” ,   r e s p o n d i ó   e l   j u e z .   A s e g u r ó   q u e   A s s a n g e   t i e n e   l a   “ c o n d u c t a   d e   u n   n a r c i s i s t a   q u e   n o   p u e d e   t e n e r   e n   c u e n t a   n a d a   m á s   q u e   s u s   p r o p i o s   i n t e r e s e s . ”     E l   v i c e c a n c i l l e r   A l a n   D u n c a n   i n f o r m ó   q u e   l a   p o l í t i c a   b r i t á n i c a   e s   “ n o   c o n c e d e r   l a   e x t r a d i c i ó n   a   u n   p a í s   d o n d e   e l   a c u s a d o   p u e d e   s e r   c o n d e n a d o   a   m u e r t e ” .   N o   e x p l i c ó   q u é   s u c e d e r í a   s i   e l   g o b i e r n o   e s t a d o u n i d e n s e   d a   g a r a n t í a s   a   l a   j u s t i c i a   y   a l   g o b i e r n o   b r i t á n i c o   d e   q u e   n o   s e r á   e j e c u t a d o . 
                                         
                 C r í t i c a s .   K r i s t i n n   H r a f n s s o n ,   e d i t o r   e n   j e f e   W i k i L e a k s ,   c e n t e r ,   r e c h a z a   e l   a r r e s t o   d e   J u l i a n   A s s a n g e   a n t e   l a   p r e n s a   ( B l o o m b e r g ) . 
                 
 
   G u y   G o o d w i n   G i l l ,   p r o f e s o r   d e   l e g i s l a c i ó n   d e   a s i l o   e n   l a   u n i v e r s i d a d   d e   O x f o r d ,   d i j o   q u e   l a s   a u t o r i d a d e s   b r i t á n i c a s   n o   h a n   r o t o   l a   l e y   i n t e r n a c i o n a l   “ p o r q u e   h i c i e r o n   l o   c o r r e c t o :   p e d i r   a u t o r i z a c i ó n   a   l o s   e c u a t o r i a n o s   p a r a   e n t r a r   a   s u   e m b a j a d a   y   a r r e s t a r l o ” .   “ P e r o   s i   A s s a n g e   t i e n e   f u n d a m e n t a d a s   r a z o n e s   p a r a   t e m e r   q u e   G r a n   B r e t a ñ a   l o   v a   a   e x t r a d i t a r   a   E s t a d o s   U n i d o s   y   q u e   E s t a d o s   U n i d o s   l o   t o r t u r a r á   o   p e r s e g u i r á ,   E c u a d o r   p u e d e   h a b e r   v i o l a d o   l a   l e y   i n t e r n a c i o n a l   a l   p e r m i t i r   e l   i n g r e s o   d e   l a   p o l i c í a ” ,   e x p l i c ó   e l   d o c t o r   K e v i n   J o h n   H e l l e r ,   p r o f e s o r   d e   l e g i s l a c i ó n   c r i m i n a l   d e   l a   L o n d o n   U n i v e r s i t y . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
   G e o f f r e y   R o b e r t s o n ,   u n o   d e   l o s   a b o g a d o s   m á s   i m p o r t a n t e s   e n   d e r e c h o s   h u m a n o s   y   q u e   d e f e n d i ó   a   A s s a n g e   e n   G r a n   B r e t a ñ a ,   d i j o   q u e   “ E c u a d o r   h a   h e c h o   u n a   g r a v e   v i o l a c i ó n   d e l   d e r e c h o   d e   a s i l o ” . E l   e x   p r e s i d e n t e   R a f a e l   C o r r e a   a c u s ó   a l   a c t u a l   p r e s i d e n t e   e c u a t o r i a n o   L e n i n   M o r e n o   d e   “ t r a i c i ó n ” .   L a   C a n c i l l e r í a   e c u a t o r i a n a   a d m i t i ó   q u e   l e   r e t i r ó   e l   a s i l o   q u e   l e   h a b í a   c o n c e d i d o   e l   e x   p r e s i d e n t e   R a f a e l   C o r r e a   “ p o r   v i o l a r   l a s   c o n d i c i o n e s ” .   F o t o s   p r i v a d a s   d e l   p r e s i d e n t e   e c u a t o r i a n o   f u e r o n   p u b l i c a d a s   h a c e   d o s   s e m a n a s   y   l a s   s o s p e c h a s   c a y e r o n   s o b r e   W i k i L e a k s   y   s u   f u n d a d o r .   E n   u n   c o m u n i c a d o ,   e l   p r e s i d e n t e   d e   E c u a d o r   L e n í n   M o r e n o   e x p l i c ó   q u e   e l   a s i l o   d e   A s s a n g e   “ s e   h a b í a   v u e l t o   i n s o s t e n i b l e ”   y   l o   a c u s ó   d e   i n t e r f e r i r   e n   “ a s u n t o s   d e   o t r o s   e s t a d o s ”   c u a n d o   e s t a b a   e n   e l   i n t e r i o r   d e   l a   e m b a j a d a .   “ E l   h a   v i o l a d o   c l a r a m e n t e   t o d a s   l a s   p r o v i s i o n e s   d e   l a s   c o n v e n c i o n e s   s o b r e   a s i l o   d i p l o m á t i c o ” ,   d i j o ,   t r a s   c i t a r   l a s   f i l t r a c i o n e s   s o b r e   e l   V a t i c a n o .   D e n u n c i ó   q u e   d o s   d í a s   a t r á s   a m e n a z ó   a l   g o b i e r n o   d e   E c u a d o r .   “ M i   g o b i e r n o   n o   t i e n e   n a d a   q u e   t e m e r   y   n o   a c t ú a   b a j o   a m e n a z a s ” ,   d i c e   e l   c o m u n i c a d o .   E l   c a n c i l l e r   b r i t á n i c o   J e r e m y   H u n t   a g r a d e c i ó   a l   p r e s i d e n t e   e c u a t o r i a n o   L e n i n   M o r e n o .   “ A s s a n g e   n o   e s   u n   h é r o e ” ,   d i j o .   W i k i L e a k s   i n f o r m ó   q u e   “ E c u a d o r   h a   t e r m i n a d o   i l e g a l m e n t e   e l   a s i l o   p o l í t i c o   e n   v i o l a c i ó n   c o n   l a   l e y   i n t e r n a c i o n a l ” .   T a m b i é n   d e n u n c i ó   u n a   l a r g a   o p e r a c i ó n   d e   e s p i o n a j e   a l r e d e d o r   d e   A s s a n g e   p o r   p a r t e   d e   l a s   a u t o r i d a d e s . 
         
                         & n b s p ; 
                                         
                                 
                                       
                                         
                                                         
                                         
                         
                                 
         
 
 
   L a   c o n v i v e n c i a   e n t r e   e l   a u s t r a l i a n o   A s s a n g e   y   l o s   d i p l o m á t i c o s   e c u a t o r i a n o s   e s t a b a   r o t a   e n   l a   p e q u e ñ a   e m b a j a d a .   L e   h a b í a n   o t o r g a d o   u n   b a ñ o ,   u n a   p e q u e ñ a   h a b i t a c i ó n   y   h a s t a   t u v o   u n   g a t o .   P e r o   t e n í a   s e r i o s   p r o b l e m a s   d e   m a l a   h i g i e n e   y   c o n v i v e n c i a .   E n   m a r z o   l e   c o r t a r o n   l a   I n t e r n e t   d e f i n i t i v a m e n t e   y   l e   p r o h i b i e r o n   l a s   v i s i t a s . A n t e   l a   i n i c i a l   s o l i d a r i d a d   d e l   p e r i o d i s m o   i n t e r n a c i o n a l   ,   A s s a n g e   f u e   p e r d i e n d o   s u s   a p o y o s   p o r   s u   c o n d u c t a   y   l a s   s o s p e c h a s   p o r   s u s   r e l a c i o n e s   c o n   M o s c ú .   T h e   G u a r d i a n ,   q u e   l o   d e f e n d i ó   i n i c i a l m e n t e ,   s e   a c a b a   d e   p r o n u n c i a r   a s e g u r a n d o   q u e   s e r í a   e q u i v o c a d o   e x t r a d i t a r   a   A s s a n g e   t r a s   s u   a s i l o .   E l   g o b i e r n o   r u s o   r e p u d i ó   l a   r u p t u r a   d e   s u   a s i l o   y   a f i r m ó   q u e   “ l a   m a n o   d e   l a   d e m o c r a c i a   a p r i e t a   l a   g a r g a n t a   d e   l a   l i b e r t a d » .